Door Selina van de Keur, inzetbaarheidscoach Hera
Eerder heb je in ons blog gelezen hoe het komt dat millennials vaak meer werkdruk- en stress ervaren dan medewerkers uit andere generaties. De vraag die we vaak krijgen is, hoe kan ik als leidinggevende uitval door stress bij mijn medewerkers voorkomen? In deze blog zetten we een aantal tips ‘best practices’ voor je op een rijtje. In onze volgende blog geven we tips voor medewerkers om te werken aan de juiste balans.
Wij hebben 5 concrete tips die jullie als team (direct) kunnen inzetten voor meer werkplezier:
- Zorg voor een cultuur van evenwicht tussen werk en privéleven: klinkt ingewikkeld? Dat hoeft niet zo te zijn. Soms vraag het om hele kleine aanpassingen. Bijvoorbeeld: moedig werknemers aan om pauzes te nemen. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door zelf op gewenste momenten een pauze te nemen. Voorbeeldgedrag dus. Of gebruik (in)formele momenten om een wandelingen te maken. Heb je binnenkort een balansgesprek staan, nodig je medewerkers uit on dat tijdens een wandeling te doen. Vraag eens bewust naar de vakantieplannen van je medewerkers. Op deze manier help je je mensen om op tijd na te denken over mogelijke vakanties en deze ook in de plannen.
- Inspireer medewerkers zich te ontwikkelen: investeer in trainingen en opleidingen. En inspireer medewerkers om regelmatig te werken aan hun ontwikkeling. Ga het gesprek aan over ontwikkeldoelen en laat de uiteindelijke keuze wel aan de medewerker zelf. TIP: een training/ scholing heeft de meeste kans van slagen als medewerkers de kennis en vaardigheden direct kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk. Vraag er ook naar en/ of geef je medewerker een compliment als je merkt dat ze hun nieuwe vaardigheid bewust inzetten in het werk.
- Creëer een werkomgeving met zuurstof: stimuleer een cultuur van open communicatie, vertrouwen en ondersteuning. Makkelijk gezegd dan gedaan? Dat is ook zo. Tegelijkertijd kun je als leidinggevende direct bijdragen aan een omgeving waarin feedback geven gemeengoed is. Begin dan ook bij jezelf. Vraag eens feedback over jouw stijl van leidinggeven aan je medewerkers. Wat vinden ze goed gaan en wat zouden ze anders willen? Zet feedback geven als onderwerp op de agenda van een teamoverleg. Vraag eens uit wat iedereen verstaat onder feedback geven. En wat dat betekent voor jullie als team in termen van gedrag, houding en samenwerking. Is het onderwerp te groot om tijdens één overleg te bespreken? Verzamel in de input en zet het onderwerp opnieuw op de agenda voor de volgende bijeenkomst.
- Maak verwachtingen rondom het werk duidelijk: als leidinggevende heb je mogelijk allerlei verwachtingen van je medewerkers. Soms hebben je verwachtingen te maken met werkinhoud, en soms met gedrag en houding van medewerkers. Bijvoorbeeld, vind je het normaal dat medewerkers regelmatig overwerken? Of heb je de verwachting dat medewerkers zelf hun werk en privé balans goed in de gaten houden? Welke verwachtingen jullie ook hebben van elkaar, maak de verwachtingen duidelijk. Stem samen af wat jullie verwachtingen zijn, maak gezamenlijke afspraken en ga met je medewerkers in gesprek als blijkt dat zij moeite hebben om de afspraken na te komen. Mogelijk kom je dan samen tot passende oplossingen.
- Werk met plezier: laatst kregen we van een klant te horen dat ze nog nooit een teamuitje hadden gehad. Terwijl de groep daar wel veel behoefte aan had. Terwijl een andere klant weer bewust een ‘fun commissie’ heeft opgericht. Plezier maken je samen. En soms vraagt het om bewuste momenten creëren en plannen om als team leuke dingen te doen en elkaar op een andere manier leren kennen. Wanneer hebben jullie voor het laatst een teamuitje gehad? Is het te lang geleden. Misschien kun je als leidinggevende het voortouw nemen en er eentje inplannen.
Werkplezier verhogen doe je door samen het anders te gaan doen. En dat vraagt mogelijk ook om een ander gedrag van jouw als leidinggevenden. Welke eerste stap zet jij vandaag om te werken aan meer werkplezier in je team?
Wil jij meer werkplezier in je team? En weet je even niet waar je moet beginnen? Wij denken graag met je mee. Mail ons voor een kennismakingsgesprek naar hallo@hera.nl
Recente reacties