Door Miranda van Eenennaam
Stel, je bent een totale marathon-amateur. Toch heb je het lumineuze idee opgevat om de meest prestigieuze marathon ter wereld te lopen, de Marathon van New York. Je verzamelt nog wat andere onervaren marathonlopers om je heen die óók zo gek zijn om zich in te schrijven.
Je team bestaat uit mensen van allemaal verschillende leeftijden en achtergronden. De één redelijk atletisch, de ander wordt al moe als ‘ie aan hardlopen denkt… Buitenstaanders begrijpen niet wat jullie je in je hoofd halen! Misschien sluiten ze zelfs wel weddenschappen af hoe snel jullie het zullen opgeven. Met andere woorden: niemand geeft jullie echt veel kans.
Underdog
Toch zou het zo maar kunnen dat jullie iedereen verbazen. Het zou niet voor het eerst zijn, het zogenaamde Underdog Team is jullie namelijk voor geweest! Dit was een groep onervaren hardlopers, die besloot de Marathon van New York te gaan lopen. Ze hadden totaal geen marathon-ervaring, maar wat ze wél hadden was een grote vastberadenheid en de onwrikbare overtuiging dat ze de finish zouden halen.
De reis richting marathon begon met wekelijkse trainingssessies, waarbij de teamleden zich aan elkaar optrokken. Ze moedigden elkaar aan als ze het zwaar hadden, wisselden tips uit en deelden hun twijfels, angsten en onzekerheden. Waar ze begonnen als loopmaatjes, merkten ze al gauw dat ze een sterke band ontwikkelden.
Op de Grote Dag gebeurde er tijdens het lopen van de marathon iets magisch. Terwijl ze door de straten van New York renden, voelden ze de steun van duizenden toeschouwers die hen toejuichten. Onderling moedigden ze elkaar aan, deelden water en energydrinks en sleepten elkaar door loodzware momenten heen. Na uren van bloed, zweet en tranen haalden ze allen de finishlijn. De blijdschap was onbeschrijflijk groot en ze vielen elkaar ontroerd in de armen.
Teamdynamiek
Het verhaal van het Underdog Team toont de kracht van teamdynamiek. Teamdynamiek gaat over alle interacties, relaties en processen die plaatsvinden binnen een groep mensen die samen werken aan een doel. Denk aan onderlinge communicatie, besluitvorming en conflicthantering, maar ook aan teamrollen, normen & waarden en leiderschap.
Als individuen samenkomen met een sterk gemeenschappelijk doel en elkaar daarin onvoorwaardelijk steunen, zoals het Underdog Team, zijn ze in staat om opmerkelijke dingen te bereiken. Het draait daarbij dus niet zozeer om het hebben van de sterkste of meest talentvolle individuen, maar om teamwork.
De voordelen van teamwork
In het geval van het Underdog Team, leidde goed teamwork tot betere prestaties. Maar er zijn nog meer voordelen van goed teamwork. Zo zal er meer tevredenheid en betrokkenheid zijn, wat ten goede komt aan (ons stokpaardje) het werkplezier. Ook heb je bij goed teamwork meer kans op creatieve en innovatieve ideeën. Immers: een team met een goede teamdynamiek moedigt open communicatie en het delen van ideeën aan. Teamleden voelen zich veilig om hun gedachten te delen. Een team met een goede teamdynamiek heeft ook meer veerkracht. Als zich veranderingen in een organisatie voordoen (en waar gebeurt dat nu niet) kunnen zij heel goed afstemmen hoe zij hier op een constructieve manier mee omgaan.
Tips voor een betere teamdynamiek
Het loont dus om te investeren in je team. Een aantal tips die daarbij helpen:
- Zorg voor duidelijke doelen, rolduidelijkheid en verwachtingen. Teamleden moeten goed weten waar naartoe gewerkt wordt, wat het gemeenschappelijke doel is. Daarnaast moet heel helder zijn wat er van wie verwacht wordt. Dit voorkomt verwarring en onnodige spanningen of conflicten. Heldere doelen, rollen en verwachten vormen een stevig fundament van je team.
- Zorg voor psychologische veiligheid in je team. Een sfeer waarin er vertrouwen is, mensen respectvol met elkaar omgaan en waarin mensen zich durven uitspreken. Soms kan er oud zeer zijn waardoor deze psychologische veiligheid er niet voldoende is. Het is in dat geval belangrijk om dit op tafel te krijgen, de angel eruit te halen en af te spreken hoe jullie in het vervolg met elkaar om willen gaan.
- Teamuitjes of teamsbuildingsactiviteiten. In een eerdere blog https://www.hera.nl/2023/07/18/de-kracht-van-bedrijfsuitjes/ schreven we hoe belangrijk teamactiviteiten zijn voor het groepsgevoel en dat dit zelfs effect heeft op je hormonen. Overigens is een teamuitje niet altijd even slim. Als de dynamiek binnen je team op dit moment dramatisch is en er heel veel negativiteit speelt, is het misschien niet het beste moment voor een teamuitje – en zeker niet voor paintballen…
Advies nodig?
Heb je op dit moment een team waarin veel speelt en waarbij de verhoudingen niet zo liggen als je zou wensen? Merk je dat er nog winst te behalen valt op teamwork? Overweeg dan eens om met ons in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Hera biedt teamsessies aan, waarbij er bijvoorbeeld aandacht is voor oud zeer/ patronen uit het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst wordt geworpen: waar wil je als team naartoe bewegen? Wat is daarvoor nodig? En op welke manier gaan jullie daaraan werken én dit borgen?
Wil je hier eens over sparren, stuur dan een bericht naar hallo@hera.nl
Recente reacties