Door Nasim Hamidian, trainer en consultant bij Hera.
Inleiding
Je zou maar eens gevraagd worden om een blog te schrijven over integriteit en diversiteit. Waar begin je als het gaat om dit soort ‘grote’ onderwerpen? Stephen Covey zou zeggen; “begin met het einde voor ogen en begin bij het begin”.
Laat ik dan beginnen met het einde voor ogen. In deze blog ga ik het hebben over integriteit in relatie tot onderlinge relaties en samenwerking in teams. En diversiteit neem ik onder de loep vanuit een talentgerichte benadering. En hoe deze twee onderwerpen met elkaar samenhangen en elkaar kunnen versterken.
Integriteit en communicatie
Een integriteitsvraagstuk begint in veel gevallen bij de behoefte over respect, waardering en aandacht. Ook vandaag weer bleek uit een teamsessie dat collega’s onderling dingen ‘anders’ bedoelen dan hoe het bij de ander over komt. Deze vorm van miscommunicatie gaat in veel gevallen over de alle daagse samenwerkingszaken. Simpele werkafspraken zoals:
- Wat doen we met iemands taken als een collega’s weg valt?
- Hoe gaan we de taken verdelen zonder dat we collega’s belasten?
- Wanneer stellen we een hulpvraag?
- En wat verstaan we dan onder een hulpvraag?
Deze ‘simpele’ werkafspraken gaan verder dan werkprocessen in gang houden. Het wel of niet nakomen van deze afspraken raakt in veel gevallen ook de onderlinge relaties en daarmee de ervaren samenwerking. Bijvoorbeeld:
- het vertrouwen in elkaar om wel of niet los te laten
- het gevoel van veiligheid om wel of niet een hulpvraag te stellen
- de ervaren gezamenlijke verantwoordelijkheid als het gaat om het klaren van een klus
- en, in veel gevallen gaat het ook over bejegening, de manier waarop we elkaar aanspreken, feedback geven en contact maken.
Cultuur
Deze onbeschreven omgangsnormen of rituelen binnen teams noemen we ook cultuur. Sommige omgangsnormen dragen bij aan meer werkplezier terwijl andere gedragingen juist drukken op werkplezier. Soms houden teams bepaalde rituelen en gedragingen onbewust in stand. Het zijn dan vaak van die dingen waar iedereen een beetje last van heeft zonder het concreet te kunnen benoemen. Wanneer medewerkers ‘last’ krijgen van bepaalde gedragingen uiten ze hun onvrede in verschillende gedragsvormen. Het gedrag kan variëren van ‘onschuldig’ zoals dingen die je medewerkers hoort zeggen tot aan meer een drastische vorm, vermijden van contact en soms ook verzuim. Als leidinggevende heb je een mooie preventieve taak om scherp te zijn op deze signalen. Vanuit je observatie kun je vervolgens het gesprek aan gaan met medewerkers om te achterhalen welke factoren in de werkomgeving bijdragen aan het in stand houden van bepaalde gedragingen en rituelen.
Van analyse tot plan
Deze eerste analyse helpt je als leidinggevende om een plan te bedenken over de juiste aanpak om te werken aan de gewenste gedragingen. Soms vraagt het om meerdere activiteiten binnen verschillende lagen:
- mogelijk is het nodig om als team aan de slag te gaan met het bedenken van gezamenlijke omgangsnormen;
- soms zal je als leidinggevende individuele gesprekken met medewerkers moeten voeren over hun commitment op de nieuwe normen;
- en misschien kom je tot de conclusie dat ook jij als leidinggevende nieuwe/ andere vaardigheden nodig hebt om de juiste gesprekken te voeren.
Met een soortgelijke aanpak ben je als leidinggevende indirect bezig met een talengerichte benadering met oog voor diversiteit. Hoe dat zo? Meer veiligheid en vertrouwen in het team zorgt ervoor dat medewerkers meer zichzelf durven te zijn. Hierdoor zullen mensen zich meer uiten, meer uitdagingen willen ondernemen en mogelijk meer fouten durven te maken. Als collega’s op die manier met elkaar de samenwerking opzoeken staan ze meer open voor de eigen en elkaars talenten. De onderlinge verschillen (diversiteit) zullen meer gezien worden als kracht. Collega’s zullen elkaar meer ervaren als complementair aan elkaar en minder als concurrenten. Deze nieuwe gedragingen en rituelen zullen op termijn in het team bijdragen aan een win-win-win mentaliteit. Een werkomgeving waarin iedereen talent is en mag zijn draagt bij aan meer werkplezier.
Contact
Vind je deze blog interessant en wil je eens meet een van ons doorpraten over deze onderwerpen? Mail ons dan naar hallo@hera.nl en we gaan graag het gesprek met je aan.
Recente reacties