Bij Hera is volop aandacht voor leren en ontwikkelen. Een mooie plaats dus voor mij als stagiair. Al van kinds af aan heb ik een fascinatie voor leren en hoe dit werkt in het menselijk brein. En die fascinatie deel ik graag! Dit is deel lll en tevens het laatste deel van een reeks waarin ik je meeneem in verschillende leervormen. Vandaag focus ik me op twee manieren die je kunnen ondersteunen tijdens het leren en die goed in combinatie met elkaar kunnen worden ingezet. Hoe kun je hier als leidinggevende het best gebruik van maken? Op welke manier kun je je team figuurlijk, maar ook letterlijk in beweging brengen? Ik geef je een aantal tips die ik weer koppel aan de fasen hiernaast.
Luuk Wonink studeert toegepaste psychologie en loopt per februari stage bij Hera Inzetbaarheid. Voor zijn afstudeeronderzoek gaat hij zich de komende maanden bezig houden met het onderzoeken van de effectiviteit van verschillende interventie- en leervormen.
Deze kieswijzer zou je kunnen gebruiken om te komen tot de meest passende interventie voor jouw team.
#1. Muziek
Wat is het?
Klinkt eigenlijk als een beetje een gekke vraag. Maar, muziek kan ervaren worden als kunst en heeft invloed op veel verschillende hersengebieden. Met name het gebied dat emotie reguleert en verwerkt speelt een rol en wordt actiever wanneer je naar muziek luistert. Het beloningssysteem van de hersenen geeft meer dopamine vrij, ook wel bekend als het gelukshormoon. Muziek kan zowel energie geven als kalmeren.
Hoe en wanneer pas je het toe?
Belangrijk om te weten is dat muziek geen leertheorie of leermethode is, het kan juist gebruikt worden om leren te ondersteunen. Dit zul je straks bij bewegen ook terug zien. Je kan muziek daarom tijdens elke leerfase inzetten, maar met name gericht op meer focus en concentratie. Er zijn zelfs speciale studeer- of leer playlists die je op kunt zetten op bijvoorbeeld Youtube. Muziek werkt echter beter bij repetitief werk, wanneer je niet zo hard na hoeft te denken. Bij zeer geconcentreerd of moeilijk werk kan het juist afleiden.
Muziek is erg individueel, er spelen zeer veel factoren mee die van invloed zijn op de effectiviteit van muziek tijdens werken/leren. Muziek op kantoor is daarom niet voor iedereen aan te raden. Maar wanneer iemand zelf een koptelefoon op wil zetten om even te werken kan diegene daar wel voordeel uit halen. Er wordt vaak nog gedacht dat wanneer iemand met een koptelefoon muziek luistert dat diegene niet oplet, niet geïnteresseerd is of in hun eigen wereld zit. Terwijl dit zeker zo kan zijn is het goed om je te realiseren dat muziek in dergelijke situaties iemand juist kan helpen met concentratie. Tot slot is er onderzoek dat aantoont dat wanneer je muziek luistert waar je blij van wordt, je beter kunt presteren!
Sommige trainers gebruiken ook muziek aan het begin van de training. Ze zetten bijvoorbeeld een playlist op met energieke muziek om de deelnemers energie te geven. Het kan ook voorkomen dat muziek aan het begin van een training gepaard gaat met het volgende onderwerp: bewegen.
#2. Bewegen
Wat is het?
Met bewegen bedoel ik fysiek bewegen. Daadwerkelijk opstaan uit je stoel, even lopen, sporten, wandelen, fietsen, dansen of alleen even springen. Bewegen is een belangrijke factor als het gaat om gezondheid, gemoedstoestand en teamgevoel. Door te bewegen stuur je met je hersenen je spieren aan, waardoor je hersenen actief worden. Je hart gaat sneller kloppen, dit zorgt er op zijn beurt voor dat bloed sneller door je aderen stroomt en je hersenen meer zuurstof krijgen om goed te functioneren. De verschillende hersenen delen o.a. verantwoordelijk voor geheugen, oriëntatie en plannen werken bij bewegen nog beter samen. Dit zorgt voor een betere denkvermogen en meer concentratie. Door te bewegen activeer je dus zowel je lichaam als je hersenen.
Hoe en wanneer toe te passen?
Bewegen kan op veel manieren, plaatsen en in elke leerfase worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan teamvergaderingen, die kunnen ook prima staand.. Je zult zien dat zo’n vergadering dan ineens een andere sfeer krijgt. Op mijn school hebben ze bijvoorbeeld in de werkruimtes naast zitplekken ook staanplaatsen met bureaus op hoogte. Maar staan is natuurlijk maar één stapje verder dan stilzitten. Hoe kan je nou meer beweging stimuleren bij je werknemers? Wat je team in pauzes of na werktijd doet heb je weinig controle over, breng dus de beweging naar de werkvloer! Denk bijvoorbeeld aan een energizer elke ochtend of stimuleer lunch wandelen in de middag. Er zijn bedrijven die zelfs een in Company sportschool hebben om medewerkers op die manier ook aan te moedigen tot meer bewegen.
Recente reacties