Ken je dat? Druk op het werk, druk thuis, kinderen die rond etenstijd naar sportclubs moeten, je partner die laat thuis is of vroeg weg moet, 3 verjaardagen in een maand tijd, allerlei vrienden die graag met je af willen spreken…. Hoe krijg je het gepland???
Haast, druk, moe…..
Die drukte kan leiden tot stress, een gehaast gevoel, vermoeidheid en meer. Is dat erg? Wat mij betreft niet. Het is je stresshormoon Cortisol dat van zich laat horen. Het maakt dat je lekker door kunt gaan, kunt pieken. Op alle fronten. Het enige aandachtspunt: de stress, gehaastheid en vermoeidheid moeten niet te lang duren. Stress is namelijk hartstikke nuttig en gezond, zolang je het combineert met goede herstelmomenten. Ontspannen, een boek lezen, lekker een eindje wandelen of naar de sauna en vooral…. slapen. Zo ontstaat een mooi evenwicht tussen spanning en ontspanning, stress en plezier.
Ook wij hebben stress
Ook bij Hera zijn er momenten dat collega’s het (te) druk hebben. Ons werk is ook zo leuk, en we hebben zoveel mooie klanten die graag me ons samenwerken, het is soms moeilijk nee zeggen. En ook wij hebben allemaal onze eigen privé situatie en onze sociale omgeving die graag tijd met ons doorbrengt. Om te voorkomen dat onze collega’s stress én onvoldoende herstel hebben, hebben we belangrijke gedragsafspraken gemaakt. De belangrijkste hiervan? Hulp vragen.
Hulp vragen
Heb je het gevoel dat je overloopt? Te druk in de combinatie werk-privé-sociaal? Dan bespreken we dit open. Het is geen teken van zwakheid om hulp te vragen, het is een teken van kracht. Want hulp vragen biedt de mogelijkheid om samen naar oplossingen te zoeken. En de oplossing zit meestal niet enkel in het laten vallen van activiteiten op het werk. De stress komt immers meestal ook niet van enkel het werk. Het is de combinatie die maakt dat er te weinig herstelmogelijkheid is. Wij komen er over het algemeen heel goed uit door te bespreken op welke punten er aanpassingen mogelijk zijn. Wat minder werken? Tijdelijk bepaalde werkzaamheden overdragen? Hulp vragen bij het wegbrengen van de kinderen? Wat minder familiefeesten bezoeken in het weekend? Eerder grenzen aangeven? Het zijn allemaal onderdelen van de oplossing. En soms… soms is alleen het bespreekbaar maken genoeg. Weten dat je collega’s er voor je zijn, weten dat de ruimte er is om je werk anders in te richten, weten dat je gezien wordt…
En dat…. Dat is nou preventie.
Recente reacties