Wij zijn uitgeput en verkeren in een zogenoemde Polycrisis. En, ja die hakt er hard in: Covid, Oekraïne, inflatie, energiekosten, klimaatopwarming en ga zo maar door. Het is nogal wat… overspanning ligt op de loer. Niet zo gek, want naast het wereldleed hebben veel mensen te maken met verschillende life-events. En daarbij misschien ook nog wel gedoe op het werk, zoals wisselende leidinggevenden, verzuimende collega’s of beperkte groeimogelijkheden binnen een bedrijf. Dit alles heeft impact op het werkplezier van medewerkers. En wanneer het werkplezier even wat minder is dan zie en hoor je dat ook terug in gedrag……
Vaak hoor je dat medewerkers dan hun hart luchten bij een collega. Het uitspreken naar een ander kan soms helpen in het ‘verwerken’ van iets, om daarna weer door te kunnen gaan. Bovendien is het uiten van emoties en gevoelens onder de collega’s goed voor de verbondenheid en teamspirit. Toch vragen een aantal Deense onderzoekers zich af: wat nou als dit er juist voor zorgt dat er een grotere kans is op ‘’besmetting’’ van een burn-out cultuur binnen de organisatie? Zou het kunnen dat we, door juist door met elkaar te praten over wat er niet goed gaat of door onze gevoelens te delen zonder feitelijke context, elkaar aansteken in het ervaren van stress?
In een grootschalige Deense studie analyseerden wetenschappers klinische diagnoses van depressieve, angst- en stressgerelateerde stoornissen bij 250.000 werknemers in meer dan 17.000 Deense bedrijven over een periode van 12 jaar. De conclusie? Als een medewerker een bedrijf verlaat waar veel mentale problemen vastgesteld werken, duiken er vervolgens ook meer mentale problemen op bij de nieuwe werkgever van deze medewerker.
Medewerkers zouden net zoals dit bij een virus het geval kan zijn onbewust ‘’sociale drager’’ zijn van een mentale klachten en andere mensen aansteken.
Besmettelijke burn outs…. Dat is wel het laatste dat we willen…. Daarom heeft Hera een paar tips om dit binnen jouw organisatie te voorkomen:
- Bespreek direct bij de start van nieuwe medewerkers hoe jullie cultuur eruit ziet. Denk aan zaken als complimenten geven, niet klagen, elkaar helpen, denken in oplossingen, proactief zijn en eventuele disbalans al bespreken voordat er sprake is van verzuim. Heb je deze gedragscodes niet eerder opgesteld? Wij kunnen je erbij helpen!
- Doorbreek taboes over mentale klachten. Maak het bespreekbaar binnen je team. Ieder mens heeft immers in het leven wel te maken met allerlei zaken die invloed hebben op zijn of haar veerkracht.
- Komt een medewerker naar je toe? Maak dan de tijd voor die persoon. En maak samen plannen om het op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan interventies in de vorm van coaching, Bedrijfsmaatschappelijk advies of een bedrijfspsycholoog.
- Ga het goede gesprek aan met al je medewerkers om zo de bron van ervaren stress helder te krijgen. Tips vind je in de waaier in deze nieuwsbrief.
- Is de werksfeer naar jouw idee verminderd? Hulp vragen is prima! Schakel een teamcoach in of organiseer een intervisie cyclus om de lucht te klaren.
Lees meer interpretaties en uitkomsten van de studie hieronder!
https://www.tijd.be/opinie/column/is-burn-out-besmettelijk/10426797
Recente reacties