Nederland is aanbeland in een post-Corona tijdperk. Sinds enige maanden mogen we met zijn allen weer op kantoor werken. De ‘beperkingen’ van het Coronavirus lijkt soms mijlenver achter ons… Of toch niet? Wellicht stuit je team op post-Corona klachten?
Want hoe en waar wordt er gewerkt? Vult iedereen dit anders in of doen jullie dit allemaal op dezelfde manier? Het kan hybride, of je gaat weer helemaal terug naar ‘normaal’. Overigens, dat thuiswerken had ook zo zijn voordelen! De stress van het haastige ochtendritueel om maar op tijd op de werkplek te arriveren verdween voor een periode. En dat was eigenlijk best prettig.
Hoe dan ook, collega’s komen elkaar weer tegen op de werkvloer. En daarmee worden de onderlinge relaties getest. Dat heeft effect op het functioneren van een team. Hoe zorg je samen dat je efficiënt en in harmonie blijft werken? Autonoom werkende teams hebben de sleutel vaak al in handen.
Het autonome team
Een autonoom team is een team waarin alles lekker loopt. De samenwerking tussen de teamleden loopt soepel, doelstellingen worden behaald en ook de relatie met andere teams zowel intern als extern zijn goed. Autonome teams zijn zelfvoorzienend. Ze signaleren problemen en pakken deze gezamenlijk aan. Er wordt met elkaar gesproken in plaats van over elkaar en feedback wordt gewaardeerd.
Klinkt goed toch? In de praktijk ziet Hera wel eens anders. Teams die hele goede en mooie resultaten behalen, maar waar niemand elkaar echt kent. Het delegeren van taken is moeilijk en daarmee neemt de werkstress toe. Of wat dacht je van teams waarin het ongelofelijk gezellig en warm is, maar van werken en ‘productie’ niet veel terecht komt? Een chaotische situatie is dan nooit ver weg. In deze teams zie je vaak ook weinig innovatie.
De vraag is dan ook; ‘Hoe word je een autonoom team?’ Kouwenhoven heeft hiervoor een 6-fase model ontwikkeld (bron: Kouwenhoven). Die doorloop je als team op weg naar autonomie.
Teamfasen
Begin bij het begin. Oprichten (fase 1) en Afstemmen (fase 2) vormen het fundament. Vervolgens gaat het team aan de slag met Werken/ Actie (fase 3). Deze fase herken je aan collega’s die zeggen ‘ik doe het wel zelf, want dan weet ik dat het goed komt’. Pas als de collega’s elkaar waarderen en respecteren, gaat het team van werken naar Samenwerken intern (fase 4). Een fundamenteel verschil. Als dit lekker loopt en meen kan ook teamoverstijgend samenwerken, dan kom je in fase 5 terecht Samenwerken extern. Tot slot bereik je de hoogste fase en dat is een Autonoom team. Dat is overigens geen team dat zegt ‘we hebben geen leidinggevende nodig’. Het team werkt incl. de leidinggevende fijn samen. Doelen worden behaald en de onderlinge relaties zijn veilig.
De vraag is natuurlijk; waar zit jij met je team?
Door arbeidsmarktproblematiek en natuurlijk de situatie rondom Corona zien we dat veel team eigenlijk fase 1-3 niet overstijgen. Continu mensen die erbij komen of weer weggaan. Het verzuim is soms torenhoog en we zien te vaak dat de verbinding ontbreekt. Laat staan afspraken over wat we van elkaar verwachten en hoe we prettig samenwerken. Er wordt anders feedback gegeven, mede omdat men minder zicht heeft op het professionele handelen van de ander. Maar stiekem vind we er wel wat van. Hoe zorg je nu weer voor stabiliteit?
We delen vast drie tips:
- Start weer bij fase 1 oprichten; maak kennis met elkaar. En maak daarbij ook ruimte voor het verleden, oud zeer of wat er dan ook mag spelen.
- Spreek de verwachtingen naar elkaar uit en maak duidelijke gedragsafspraken (let op, geen regels)
- Werk aan de onderlinge relaties zo te werken aan inhoudelijke (vak)ontwikkelingen, een teamuitje etc.
Doe je dit niet? Dan heeft dat mogelijk effect op het werkplezier, verloop, verzuim, en ook de werving. Want wie wil er nu werken in een team wat niet lekker loopt?
Meer informatie
Hera wordt vaak gevraagd om het verzuim te reduceren en het werkplezier te vergroten. Wij geloven er in dat een prettige teamdynamiek daaraan bijdraagt. Ben je nieuwsgierig of heb je behoefte aan extra informatie of hulp? Neem dan vooral contact met ons op. hallo@hera.nl
Recente reacties