Werkplezier maak je samen!
Door Corina Blokland
Ik las afgelopen week een artikel (incl. een filmpje) op LinkedIn over twee agenten die betrokken raakten bij een opstootje. Ze arresteerden een jongeman die zich verzette, omwonenden kwamen in opstand, sloegen de politie en de politie sloeg terug. Ik moest even slikken toen ik het filmpje zag. Wat een heftig incident. Het filmpje illustreert heel goed dat je niet iedere dag evenveel werkplezier kan ervaren. Ik moet hierbij ook denken aan zorgmedewerkers die soms met agressie van cliënten en familie te maken krijgen, mensen die op een trauma-afdeling werken en dagelijks sporen zien van ongelukken of huiselijk geweld. En denk eens aan baliemedewerkers bij overheden die oververhitte burgers te woord moeten staan of de inspectie die bij ondernemers langs moet voor boetes en dat vaak niet in dank wordt afgenomen. Je kent vast nog wel meer voorbeelden. De vraag die bij mij opkwam was: Hoe zit het dan met WERKPLEZIER?
De dagelijkse praktijk laat zien dat het leven en dus ook je werk lang niet altijd rozengeur en maneschijn is. Bij mij ook niet. Soms weet je aan het begin van de dag al ‘dat het zo’n dag wordt’. Herken je dat? Tegenwoordig grinnik een beetje als ik mezelf dan bezig zie en realiseer ik me dat ik zelf veel invloed heb op hoe de dag anders en vooral leuker kan gaan verlopen.
Wat je daarvoor moet doen?Werkplezier maakt onderdeel uit van werkgeluk. Wist je dat werkgeluk 40% genetisch wordt bepaald (de ene persoon is nu eenmaal wat positiever ingesteld dan de ander), 10% door omstandigheden en maar liefst 50% door de keuzes die we zelf maken? Werkgeluk is dus heel individueel bepaald en je hebt er veel invloed op. Maar hoe dan?
Werkgeluk gaat in de kern over drie zaken:
- Haal je zingevinguit je werk? Voel je je nuttig? Komen jouw talenten tot uiting en heb je uitdaging in je werk? Als het antwoord volmondig ja is, dan zit je op de goede weg. Twijfel je of heb je er eigenlijk de balen van; onderzoek dan eens waar dat gevoel vandaan komt.
- Heb je plezierin je werk? Maak je een beetje lol af en toe? Maak je anderen blij? Hoe meer betrokken jij en je collega’s zijn bij elkaar, interesse in elkaar tonen, hoe meer plezier en geluk je zult ervaren. En nee, je hoeft echt niet iedere week op de bank te zitten bij elkaar of ‘gepland’ iets leuks te gaan doen.
- Kun jij goed dealen met tegenvallers? Of zit je gelijk in zak en as als je een fout maakt of als het even niet zo loopt zoals je zelf wilt? Hoe beter je in staat bent om te gaan met tegenvallers, hoe meer werkgeluk je ervaart. En denk je nu ‘Oei, ik (of mijn team) kan dit heel slecht’, misschien is het dan tijd voor reflectie en hulp. Fouten maken is menselijk. Er mee omgaan ook 😉
Met de 3 vragen hierboven vragen in je achterhoofd kun je je wellicht voorstellen dat die politieagent, zorg- of baliemedewerker en inspecteur toch veel werkplezier ervaren ondanks dat ze te maken hebben met negatieve situaties. Met een goede balans tussen spanning en ontspanning kun je veel aan. Wat heel erg helpt is een team dat elkaar steunt en een leidinggevende die de tijd neemt om te praten en te coachen.
Laatst was ik bij een team waar het plezier ver te zoeken was. Er was sprake van een FLOW, maar helaas wel een hele negatieve. Dit verziekt niet alleen de onderlinge sfeer, maar het heeft ook effect op de kwaliteit, productiviteit, werkdruk en inzetbaarheid van medewerkers. Werk aan de winkel dus en dat lukt lang niet altijd alleen. Hulp vragen is key en niets om je voor te schamen.
En tot slot… als je zelf geen werkplezier ervaart, of je ziet dat een collega geen werkplezier ervaart; praat dan eens met elkaar over deze 3 vragen. Simpel as that! Soms kan een klein gebaar, een kort gesprekje of een kaartje al zoveel doen voor het werkplezier van je collega. En het mooie is dat het twee kanten op werkt…ook jij zult met een glimlach je werk voortzetten. WERKPLEZIER MAAK JE TENSLOTTE SAMEN.
Bij vragen of opmerkingen: corina@hera.nl
Trackback URL: https://www.hera.nl/2019/05/07/werkplezier-2/trackback/
0 Comments
Leave a comment