Een scheiding, ontslag, ziekte bij jezelf of bij een ander: iedereen krijgt ergens in het leven wel te maken met tegenslagen. En natuurlijk heeft iedereen een limiet in hoeveel tegenslagen en stress hij of zij aan kan. Het blijkt echter wel dat er grote verschillen zijn tussen de ene en de andere persoon. Het sleutelwoord? Veerkracht. Een persoonlijkheidskenmerk met een aanzienlijke genetische component.
Stabiele eigenschap
Michael Portzky is neuropsychloog en auteur van het boek Veerkracht. Hij heeft diverse gevalideerde vragenlijsten op dit thema ontwikkeld. Portzky geeft aan dat mensen met een lage veerkracht eerder psychologische problemen ontwikkelen bij stress en tegenslagen, terwijl mensen met een hoge veerkracht minder snel problemen ontwikkelen en zich bovendien sneller zullen herstellen. Een lage veerkracht kan het beste gezien worden als een psychologische kwetsbaarheid voor allerhande psychologische problemen zoals depressie, burn-out, verslavingen of eetproblemen. Het is een redelijk stabiele eigenschap, dus is het goed om hiermee rekening te houden bij jezelf en bij anderen.
Hera’s veerkracht
Hera zou Hera niet zijn als we het niet zouden testen. En dus hebben Dianne, Corina en Nasim zelf de vragenlijsten ingevuld. Het resultaat? We zijn gelukkig alle drie behoorlijk veerkrachtig. Dat wil niet zeggen dat we geen risico hebben op bijvoorbeeld burn-out. Gelukkig hebben we in de vragenlijst van Portzky rondom Burnout ook gezien waarmee we dit kunnen voorkomen.
Zinvol werk en bevlogenheid op het werk zijn hier bijvoorbeeld belangrijke punten in. Daarin hebben we de afgelopen maanden een flinke stap gemaakt. En dat zien we ook echt terug in onze resultaten!
Scoren we dan helemaal hetzelfde? Dat zeker niet. Corina is nog veerkrachtiger dan Dianne. Nasim weet dat ze goed moet zorgen voor afwisselende activiteiten tijdens stress. En Dianne viel de twijfelachtige eer te beurt om de maximale score te halen op een van de schalen van de vragenlijst naar Perfectionisme: het onderwerp Order. Ofwel: Dianne heeft een licht obsessieve neiging om zaken te structureren, op te ruimen en desnoods het werk van anderen te verbeteren. Schokkend? Welnee… Eigenlijk wisten we (en haar omgeving trouwens ook) dit al lang. De kunst is om die eigenschap te erkennen en op een positieve manier in te zetten. Bij #Hera zetten we mensen tenslotte op hun kracht in. Dus Dianne is gewoon de persoon die opruimt, structureert en de administratie netjes bijhoudt. Hartstikke handig in je bedrijf! En natuurlijk een uitkomst voor Corina die absoluut geen energie krijgt van al die dingen.
De kern
Of je nou een hoge of lage veerkracht hebt, waar het uiteindelijk om draait is dat:
- je jezelf kent
- je jouw positieve punten en uitdagingen erkent
- je jouw stressoren, energiebronnen en valkuilen herkent
- en dat je in het werk je vooral focust op je talent(en)
Op naar meer veerkracht!
Recente reacties