Als ik deze vraag aan mijn vriend zou stellen, denk ik dat hij een hartverzakking krijgt. Niet omdat hij me niet mooi, lief en uitermate geweldig vindt (natuurlijk), maar simpelweg omdat het goed is.
Wees niet bang dat ik hier een monoloog ga afsteken over het huwelijk en waarom je het wel of niet moet doen. Ik wil vooral de vergelijking maken met het werk. Want ook net als bij een huwelijk ga je als werknemer en werkgever een commitment met elkaar aan. Met een contract maak je de beloftes en afspraken hard en met een beetje geluk ben je voor een lange tijd me plezier aan elkaar verbonden. Fair deal toch.
Psychologisch contract
Door Corona (of in tijden van crisis) is het contract met de werkgever juridisch misschien niet veranderd, maar psychologisch wel degelijk. Waar het vroeger (lees: 7 weken geleden) voor veel mensen normaal was om iedere dag (in de file) naar het werk te gaan is dat nu voor velen even anders. En wie zegt dat het straks weer ‘als vanouds’ wordt?
Voor sommige medewerkers is de huidige situatie een hel. Minder uren en dus minder opbrengsten, een partner waar je gek van wordt en/of kinderen die al je tijd en energie opeisen. Even een moment van ontlading in het buurtcafe zit er ook niet in. Laat staan naar het stadion om ‘je cluppie’ in actie te zien. Kortom gewone handelingen kosten meer energie en dingen die energie geven ontbreken. Daarentegen is er een groep medewerkers die deze situatie juist een zegen vinden. Een periode van herbezinning, meer ‘quality’ tijd thuis of meer ‘me’ tijd door minder reistijd. Tja, ieder mens is uniek. Maar, hoe zorg je er nou voor dat medewerkers die het (extra) lastig hebben fit blijven en niet uitvallen?
Nieuwe deal
Net als dat er door thuiswerken veel meer afgestemd en gepraat moet worden (ook voor de lieve vrede), geldt dat ook voor het werk. In het hier en nu moet je het met elkaar hebben over welke (mentale) wissel alles trekt op de werknemer en het werk. Wat leer je er van? Hoe ervaar je het? Wat geeft je energie? Wat niet? Door het gesprek aan te boren maak je de medeweker bewust van zijn/ haar mentale fitheid.
Richting de toekomst gaat het veel meer over ‘het fantaseren’ over hoe het zou kunnen zijn als alles weer ‘normaal’ is. Wat neem je mee? Wat laat je achter? Hoe zou jouw ideale werkweek er uit zien?
Door Corona neemt het aantal echtscheidingen toe. Hoe zit dat op de werkvloer? En dan gaat het niet alleen over mensen die ontslag nemen of op een andere manier weggaan, maar vooral over een psychologische echtscheiding: ik ben er wel, maar zou hier liever niet zijn. Of; ik doe dit werk wel, maar ik vind het niet leuk. Of….
Opnieuw trouwen?
Corona zet van alles op z’n kop. Genoeg reden dus om elkaar opnieuw te vragen: Wil je met me trouwen? Ok, het klinkt een beetje gek. Maar gewoon “opnieuw” praten over hoe het was, is en straks misschien wel wordt is minder gek toch? Dat noemen wij een I-deal.
Webinar
Ben je nieuwsgierig naar wat zo’n I-deal is?
Tijdens ons webinar op 13 mei van 10-11 uur gaan we het hebben over mentale gezondheid & werk en het maken van zogenaamde I-deals met medewerkers om ook na Corona te werken in een ‘nieuw normaal’ waar werkplezier voorop staat. Schrijf je hieronder in of mail naar hallo@hera.nl
Recente reacties